Masturbeer jij?

Wanneer heb je voor het laatst gemasturbeerd? Hoe deed je het, en hoe was het? Daar praat je meestal niet zomaar over, bij een bakje koffie.

Tijdens mijn opleiding in 2006 stelde mijn leraar Yoyo die vraag. En o, waar je dat had gedaan, moest je ook nog vertellen in de groep. Wat heftig, en confronterend vond ik dat. Verschrikkelijk. Ik heb geen idee meer wat ik heb verteld, maar wat ik nog wel weet uit die tijd is dat ik überhaupt weinig contact had met mijn lijf, laat staan dat ik nog wist hoe het was om te masturberen.

Het idee alleen al om hierover te praten is – nog steeds – doodeng. Niet zo gek, want we zijn allemaal opgegroeid met dezelfde geboden en verboden: niet in je neus peuteren, niet aan je kruis zitten, niet naar zweet ruiken, en geen boeren en scheten laten. Die inperkingen kunnen zo sterk zijn dat je nog bijna gevangen kunt zitten in de collectieve boodschappen uit je jeugd.

Terwijl je plezier, je levensenergie – ofwel seksuele energie – precies daar begint waar de grootste taboes liggen: rond de geslachtsdelen. En vergeet daarbij ook het gebied rond de anus niet. Door het effect van de beperkende boodschappen te gaan beseffen, én te delen, kun je je gevoel van vrijheid in jouw lijf, in je leven, weer terugkrijgen. Dat is een kwestie van oefenen, en het mogen benoemen en voelen. Dit delen met elkaar kan heel helend zijn.

Daar gaan de sessies en workshops Orgasmic Yoga Coaching over: niet over een nieuwe techniek leren, niet over bloot zijn, maar wat je nodig hebt om je veilig te voelen. Over je relatie met jezelf en je eigen seksualiteit. Daarbij ga je precies zover als jij wil: jij bepaalt. Want ook dat is belangrijk: leren voelen in je lichaam waar jouw plezier begint en waar je grenzen liggen. En dat is misschien nog wel spannender dan erover te praten.

Lees meer over Orgasmich Yoga ofwel Mindful Masturbatie op deze site.